Produk Kosmetik Yang Dibatalkan Oleh KKM 2013

kementerian-kesihatan-malaysia-2013

Menurut pengesahan KKM yang dikemaskini November 2013, produk-produk tersebut telah didapati mengandungi bahan larangan, termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Penggunaan produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan bahan kimia seperti yang telah dikesan boleh menyebabkan kesan ‘Advers serius’.

Produk seperti tersenarai di bawah adalah BAHAYA dan tidak lagi dibenarkan diimport/ dikilang/ diedar/ dijual di negara ini dan Pihak Berkuasa telah mengarahkan supaya semua stok produk berkenaan di keluarkan dari pasaran.

kkm1

 

kkm2

kkm3

kkm4

kkm5

kkm6

SUMBER atau anda boleh buat semak sendiri jika produk lain yang anda rasa curiga di SINI.

atau hubungi :

Secretary, Drug Control Authority,
National Pharmaceutical Control Bureau, Ministry of Health Malaysia,
Jalan Universiti, P.O.Box 319, 46730 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.
Tel: 03-7883 5400 Fax: 03-7956 2924

12 thoughts on “Produk Kosmetik Yang Dibatalkan Oleh KKM 2013

 1. So, Produk P’Secret tidak t’senarai la..ia selamat digunakan kerana ia dibuat berasaskan sumber semula jadi dan tiada bahan kimia..

 2. Mohon semak tahun yang diberikan juga ya.

  Kebiasaanya mana2 produk yang disenaraikan pada tahun 2008 – 2012 telah pun mengubah & memperbaharui bahan yang terkandung di dalam selepas dapati produk mereka mengandungi bahan merbahaya. Sila semak juga NOT number produk. Sekiranya berlainan, bermakna produk tersebut telahpun diubah suai untuk menjadikannya lebih baik (sudah tiada bahan kimia merbahaya)

  Pendapat saya, tiada siapa yang akan biarkan bisnes mereka sendiri tercemar, kebiasaan mereka akan memperbaiki untuk menjadikan produk mereka produk terbaik.

  Semoga rakyat Malaysia dapat berfikiran lebih positif, dan lebih menyokong industri kosmetik Malaysia.

  #saya bukan pengedar mana2 kosmetik, bukan owner. Hanyalah rakyat biasa….

  • kalau yg diberikan oleh doktor digunakan.sebab tretinoin ni boleh digunakan tapi ubat kalau digunakan secara berleluasa tanpa kawalan oleh pakar pasti merbahaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *