Memo Taubat Buat Rosmah

1. Astaghfirullah…. satu tindakan yang cukup memalukan, jahil lagi berniat jahat terhadap ajaran Islam yang suci ini. Lebih – lebih lagi penganjurannya dinaungi oleh orang besar negara .

2. Islamic Fashion Show atau Islamic Fashion FestiVal (IFF) ini memang berasal dari Malaysia dan ianya diasaskan oleh Dato’ Raja Rezza Shah sementara Datin Rosmah Mansur bertindak sebagai penaungnya.

3. Bukan sahaja pakaian yang diperagakan ini bertentangan dengan prinsip pakaian Islam, lebih malang mereka berani menghina Rasulullah saw dengan melakarkan nama baginda di pakaian yang sedemikian.

4. Jika bukan niat menghina Islam, tindakan apakah seperti ini? sungguh memalukan. Saya tidak jangka mereka sejahil itu, sehingga tidak mengetahui bagaimanakah bentuk pakaian Islam yang sebenarnya, sebagaimana yang dikehendaki oleh Allah swt. Firman Allah swt di dalam surah an Nuur ayat : 31

(Katakan kepada orang – orang perempuan yang beriman , supaya mereka merendahkan pandangannya dan menjaga kehormatannya dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasannya kecuali apa yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka melabuhkan tudung hingga ke bawah dadanya.

Janganlah mereka memperlihatkan perhiasannya kecuali kepada suaminya , bapanya , bapa suaminya , anaknya , anak suaminya , saudaranya , anak saudaranya yang lelaki , anak saudaranya yang perempuan , perempuan muslimah , hamba sahayanya , orang – orang yang mengikutnya dari kalangan lelaki yang tiada syahwah kepada perempuan, atau kanak – kanak yang belum mengerti tentang aurat perempuan.

Jangan mereka berjalan sambil menggoyangkan kakinya supaya diketahui orang perhiasan yang tersembunyi. Bertaubatlah kamu sekelian kepada Allah wahai orang – orang yang beriman mudah – mudahan kamu beroleh kejayaan)

5. Datin Seri Rosmah telah diberikan peluang oleh Allah swt menjadi orang penting dan berpengaruh dalam negara ini. Suami Datin Seri adalah orang bertanggungjawab memimpin negara sebagai Perdana Menteri. Malang jika kedudukan yang dimiliki itu membawa Datin Seri jauh daripada Allah swt. apalagi secara terbuka menentang syariat Allah swt.

6. Baru – baru ini Datin Seri Rosmah berjaya mempengaruhi suami untuk menganugerahkan RM 111 juta bajet negara kepada PERMATA sebagai satu badan yang dipimpin oleh Datin Seri. Kini Datin Seri memiliki segalanya selain suami, iaitu harta dan takhta . Kemungkinan juga ia menjadikan Datin Seri Rosmah sebagai orang paling berkuasa di negara ini .

7. Namun kuasa bukanlah tiket untuk Datin Seri berbuat sesuka hati terutama terhadap agama Islam yang suci ini kerana ia adalah agama milik Allah swt Tuhan yang Maha Berkuasa. Tuhan yang memberi sedikit harta dan takhta kepada Datin Seri. Allah swt berhak dan mampu pada bila – bila masa sahaja menarik kembali segala nikmat yang dikurniakan justeru segala nikmat itu hanya ujian untuk melihatnya hambaNya bersyukur kepadaNya atau kufur.

8. Datin Seri Rosmah boleh memilih untuk bersyukur kepada Allah swt disamping segala keistemewaan dan kemewahan yang dimiliki, tetapi kenapa Datin Seri memilih untuk ingkar dan mempersenda Nabinya saw melalui tindakan Datin Seri menaungi Islamic Fashion Show yang jelas bertentangan dengan Islam? dan pula menghina Rasulullah saw melalui satu khat nama Rasul yang ditulis secara terbalik pada pakaian murahan sebagaimana yang terdapat di dalam gambar di atas .

9. Tindakan Datin Seri Rosmah cukup meninggalkan kesan jengkel dan kesal dalam jiwa ummat Islam yang perihatin. Memandangkan Datin Seri Rosmah cukup berkuasa dalam negara ini, kenapalah tidak dijadikan kuasa yang dimiliki itu benar – benar memartabatkan Islam. Islamic Fashion Show adalah satu idea yang bijak tetapi malang salah pakaian yang di peragakan. Bukan begitu pakaian Islam. Jika Datin Seri keliru, bagaimanalah pakaian Islam yang sebenarnya, Datin Seri boleh merujuk kepada para mufti yang ramai dalam negara kita atau paling tidak Datin Seri boleh merujuk kepada 40 ulama’ Muda yang baru – baru telah dirai dengan hebat lagi berprestij dikala mereka menyertai parti yang dipimpin oleh suami Datin Seri.

10. Justeru itu saya melihat jahil bukan alasan dan isunya di sini. Saya bimbang benar Datin Seri bersekongkol dengan pihak musuh – musuh Islam untuk menghina dan mempersendakan Islam lalu menjadikan Datin Seri sebagai boneka. Namun saya harap tidak begitu, sebaliknya apa yang saya harap ialah Datin Seri kembali kepangkal jalan dan bertaubat kepada Allah Azza wa Jalla terutama saat usia kita telah hampir ke penghujung.

11. Biarpun Datin Seri kelihatan masih sihat, muda, kaya dan berharta, namun suka saya mengingatkan kata – kata hikmah yang selalu dilafazkan oleh Tuan Guru Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man bahawa mati tidak syarat sakit dan mati juga tidak syarat tua. Sementelah jika kita selalu sakit dan usia pula telah meningkat tua.

12. Datin Seri berdepan dengan amanah ummah. Datin Seri masih ada ruang dan peluang untuk berbakti kepada ummah dan mentaati Allah Azza wa Jalla.

Pertama, janganlah diulang lagi kesilapan serupa. Tarik diri dari terus menaungi program mungkar seperti penganjuran Islamic Fashion Show yang menghina Islam dan mengelirukan ummah.

Kedua, melalui PERMATA yang dipimpin oleh Datin Seri, setelah memiliki peruntukan sedemikian banyak dari bajet negara (RM 111 juta), mengatasi peruntukkan Sekolah Agama Rakyat (RM 95 juta) dan peruntukan rakyat marhain, Datin Seri sewajarnya manafaat kan anugerah tersebut untuk berbakti kepada agama, negara dan bangsa seperti mempertingkatkan bantuan pendidikan kepada pelajar luar bandar yang rata – ratanya tidak bernasib baik kerana faktor kemiskinan.

Juga membantu ibu tunggal dan anak – anak yatim di seluruh negara tanpa mengira dari parti manakah mereka warisi kemiskinan itu. Jadilah ibu kepada semua rakyat bukan hanya ibu kepada golongan bangsawan dan kenamaan. Rendahkan sayap untuk turun bersama rakyat, bukan hanya singgah dan berpaut di istana hinggap.

13. Andai Datin Seri terbaca atau membaca Memo Taubat yang saya hantar buat tatapan Datin Seri di alam cyber lalu ini, saya harap Datin Seri tidak marah kepada saya. Justeru saya hanya menyeru agar Datin Seri kembali kepangkuan Islam dengan melaksanakan suruhan Allah swt seperti menutup aurat lalu bertaubat kepada Allah swt atas kesalahan lsilam. Lantas pimpinlah tangan suami Datin Seri ke arah jalan yang betul agar ia menjadi Perdana Menteri yang juga taat kepada Allah swt.

14. Bicara atau Memo Taubat yang saya nukilkan ini memang tidak sedap di dengar oleh Datin Seri berbanding bisikan – bisikan para penasihat istana Datin Seri yang senantiasa mengampu dan memuji. Percayalah, kata – kata itu bukan kerana mereka kasihkan Datin Seri tetapi menjadikan Datin Seri lupa diri dan semakin angkuh di puncak bumi.

15. Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia bahkan seluruh ummat Islam yang terkilan dengan tindakan yang diambil oleh Datin Seri dalam menaungi program mungkar ini sangat berharap agar Datin Seri kembali menyusur pulang ke pangkal jalan dan insyaalah tidak hilang bisa ular dek kerana menyusur akar sebaliknya tawar ilmu sang pendita dek kerana menyusup laku.

Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat

15 thoughts on “Memo Taubat Buat Rosmah

 1. ingatlah pusingan kehidupan umpama roda, masa berada diatas jangan sekali lupa satu masa akan kebawah, kedudukan dan harta bukan lesen untuk bebas melakukan segala walau yang mungkar sekali pun…paling tidak sebagai orang islam kita kena ingat soal bangkit dipadang mahsyar

 2. kita sebagai umat islam seharusnya sedar akan perintah tuhan ,kita jangan hanya mementingkan kemewahan dunia sahaja ,malah kemewahan akhirat juga,,seandainya diri itu berasa bersalah bertaubatlah.ingatlah tiada yang lebih berkuasa daripada allah……….

 3. salam semua,

  Islam sepatutnya hapuskan yang merosak dgn tangan, kalau tak boleh dgn perkataan, kalau tak boleh juga dengan hati (selemah-lemahnya iman)! Tapi sya rasa kita patut pakai cara pertama kerana segala teguran (hati & perkataan) tidak ada kesannya. Ayoh, sila mulakan….Allahhuakbar…

 4. Kepada muslimin dan muslimat dunia sudah akhir zaman banyak yang rasa dah andai dan cukup ilmu sedangkan mereka tak tahu yang mereka tu tak tahu sebab setiap masa kita disuruh menuntut ilmu walau kemana saja kerana dalam masa empat puluh hari kita tak pernah menuntut ilmu maka takut2 kita mati dalam golongan org yang tak menuntut ilmu.pesn memesan lah pada yang lain.

 5. Wahai umat akhir zaman marilah kita memerangi setiap kemungkaran yg berlaku didepan mata.setiap muslim hendaklah tolong-menolong dalam perkara kebajikan.ingatlah Allah menghitung kerja baik hamba-Hambanya yg ikhlas dalam memperjuangkan amal makruf nahi mungkar.jangan jadi hamba pada nafsu,bertuhankan mahkluk,mengagungkan kebendaan,sesungguhnya itu semua hanyalah sementara….

 6. salam, maha suci ALLAH dan segala nya:

  Kini ALLAH  buka pekung  Sebelah PR pula!!! Apa kah  terubahnya dari perjuangan NEGARA ISLAM kepada NEGARA KEBAJIKAN?
  Isu gereja???
  Orang POLITIK sama sahaja baik pandai agama ( bukan Ulamak ) Intelek / akademik jika terlibat dlam politik secara automatik jadi pemutar skrew / alam.

  • salam, saya setuju dengan saudara. Kenapa perjuangan menubuhkan NEGARA ISLAM hendak ditukar kepada NEGARA KEBAJIKAN. NEGARA ISLAM adalah NEGARA ISLAM…NEGARA KEBAJIKAN….Negara Israel pun boleh buat menjadi NEGARA KEBAJIKAN

 7. bnde2 nie begantung pade niat…munkin die x seda bende 2…manusia x tau niat owg laen…so,jgn la fitnah die…bedose..klau btol die sngaje,bia urusan die dngan Allah..kebanyakkn org2 kite nie suke wat tejemahhan sendiri..contohnye slipa crocs..sume owg nmpak buaye..ade owg yg na cetuskn kontervesi,die kate ade kalimah Allah,,munkin owg yg wat 2 x de niat langsung…owg yg menuduh,,da dpt dose menfitnah…so,pk2 kn la ye…peace..hehe

 8. Buat renungan rakan2… anda diberikan akal dan fikiran oleh Allah s.w.t…. pilih lah yang mana baik utk dijadikan tauladan dan jauhi lah kemungkaran yg mana anda secara sengaja atau tidak telah melakukannya… berpalinglah, bertaubatlah kepada Nya yang maha esa, sesungguhnya Allah sentiasa menerima taubat dari hamba2nya yang mahu bertaubat dan menyesal keatas segala perbuatan mungkar… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *