Kisah Benar Tuan Guru Dato’ Dr Haron Din

Satu kisah benar yang menarik dan berguna untuk renungan kita bersama. Kisah ini diceritakan oleh Ustaz Shamsuri dalam salah satu siri-siri ceramah beliau mengenai kebajikan anak-anak yang soleh kepada ibu mereka yang telah meninggal dunia. Mungkin ada yang telah mendengarnya dan sama-samalah kita renungkan sejauh mana kebaktian kita kepada kedua-dua ibubapa kita.

Kisah menarik ini adalah tentang diri Ustaz Harun Din dan adik-beradik beliau. Memang telah diketahui umum, bahawa Ustaz Harun Din dan adik-beradik beliau mempunyai pegangan dan ilmu agama yang tinggi hasil didikan ibubapa mereka yang telah berjaya mencernakan roh Islam ke dalam diri anak-anak mereka hingga menjadi alim ulama, tempat rujukan umat Islam di negara ini, malah di tempat lain juga.

Diceritakan bahawa, ibu Ustaz Harun telah meninggal dunia semasa dalam solat Asar. Sebelum kematian ibu beliau, pada kebiasannya, ibu beliau akan bersembang-sembang dengan jiran-jiran. Para jiran tertanya-tanya ke manakah gerangan si ibu itu, kalau dikatakan pergi ke rumah anak-anak, tidak pula.

Setelah agak lama dengan ketiadaan si ibu itu, lalu jiran mensyaki sesuatu telah berlaku terhadap ibu Ustaz Harun. Mereka kemudian menjenguk ke dalam rumah sambil memberi salam, tetapi tiada jawapan. Mereka kemudian memberanikan diri untuk masuk ke dalam rumah dan alangkah terperanjat para jiran itu apabila mendapati ibu Ustaz Harun Din dan kawannya telah pun meninggal dunia semasa dalam solat Asar.

Mereka terus menghubungi anak-anak allahyarhamah. Pada kebiasaannya, apabila berlaku satu-satu kematian, di mana-mana pun akan kita dapati jenazah itu diuruskan oleh orang-orang kampung atau jamaah masjid, jenazah lelaki, oleh jamaah lelaki, manakala jenazah perempuan oleh jamaah perempuan. Tetapi berlainan pula dengan jenazah ibu Ustaz Harun Din ini.

Beliau sendiri beserta dengan adik beradik beliau (Ustaz Abu Hassan Din dan Ustaz Ishak Din) menguruskan jenazah ibu mereka.Dengan penuh belaian kasih sayang dan penuh hormat mereka memandikan ibu mereka, mengkafankan, serta menunaikan solat jenazah yang diimamkan sendiri oleh Ustaz Harun Din.

Walaupun diminta oleh orang-orang kampung untuk melaksanakan urusan jenazah tersebut, Ustaz Harun dan adik beradik mereka dengan penuh sopan mengatakan kepada orang-orang kampung bahawa ini adalah ibu mereka yang telah berjasa melahirkan, memberi makan minum serta mendidik mereka sehingga menjadi anak-anak yang berguna. Oleh itu, sebagai penghormatan yang terakhir dan tanda kasih sayang anak-anak terhadap ibu mereka, biarlah mereka sendiri yang menguruskan jenazah ibu mereka itu.

Maka ramailah orang-orang kampung yang mengalirkan airmata mereka, mengenangkan tentang kebaikan dan kesolehan anak-anak hasil didikan tangan si ibu yang berjaya mendidik anak-anak dengan cahaya iman. Sehinggalah ke saat pengkebumian jenazah, urusan ini ditangani sendiri oleh Ustaz Harun adik beradik.

Sungguh menarik dan mengharukan kisah ini. Tanyalah diri kita sendiri. Bagi yang masih mempunyai ibu dan bapa, bagaimana nanti peranan kita semasa jasad ibubapa kita terbujur kaku. Adakah kita juga ingin menghulurkan bakti zahir yang terakhir sebagai tandah hormat kita kepada kedua-dua ibu bapa kita?

Ataukah kita hanya menyerahkan bulat-bulat urusan itu kepada orang-orang kampung atau jamaah masjid untuk menguruskan jenazah mereka, tanpa ingin mengambil peluang terakhir untuk berbakti. Inilah bakti zahir yang terakhir yang dapat kita lakukan, disamping doa dan amalan-amalan baik kita yang kita hadiahkan kepada ibubapa kita.

Bagaimana pula peranan kita sebagai ibu dan bapa kepada anak-anak kita yang sedang membesar? Bagi yang telah bergelar ayah/papa/bapa dan ibu/mama/emak dan sebagainya, bagaimana nanti agaknya perlakuan anak-anak kita setelah jasad kita pula terbujur kaku, menanti waktu untuk diuruskan pengkebumian?

Adakah anak-anak kita akan berebut-rebut untuk menguruskan, atau bertempiaran lari kerana takut atau hina memandang jenazah kita yang telah kaku? Sama-samalah kita renungkan ke arah mana diri kita sebagai anak dan juga sebagai ibu dan bapa kepada anak-anak yang sedang memerlukan didikan agama dari kita. Kita berilah didikan agama yang sebaiknya kepada anak-anak kita agar menjadi orang-orang yang beriman dan berguna kepada agama, bangsa dan negara, seperti contoh yang telah dipertuturkan di atas tadi.

Wallahu’alam.

20 thoughts on “Kisah Benar Tuan Guru Dato’ Dr Haron Din

 1. masyaAllah….subhanaLlah…Lahaulawalaquwwataillabillah..mudah2an Allah mncucuri rahmatNya keatas roh bonda ustas haron.saya dikurniaNya tiga orang puteri,apakah mereka akan menguruskan sendiri jenazahku kelak? kesemuanya telah kutitipkan kesekolah agama.semoga Dia memberkati niat & usahaku.AMIN YA ROBBUL ‘ALAMIN !

 2. waallahualam…kalau tak silap saya Ibu Dato’ harun din meninggal pada malam Jumaat dalam bulan ramadhan..di surau..wallahualam..nanti akan ditanya pada waris..atau Dato’ harun sendiri, InsyaAllah..

 3. Moral of the story…Ibu yg melahirkan & mendidik anak-anak yg baik itu meninggal dalam keadaan & cara yg baik juga akhirnya…..

  p/s : Waktu & dimana kematian ibunya ni tak SOHIH sbb Utz Abu Hassan Din pernah bercerita yg arwah ibunya meninggal di surau ketika sedang solat Torawih (bulan ramadhan).

  • Kita semua bakal-bakal jenazah mohon pada Allah mematikan kita pada hari yg baik pda masa dan waktu yang baik moga Allah perkenankan .Amiin

 4. masyaAllah….subhanaLlah…Lahaulawalaquwwataillabillah..mudah2an Allah mncucuri rahmatNya keatas roh bonda ustas haron..
   

 5. Bertuahnnya memiliki anak soleh sedemikian memang terharu betapa besarnya rahmat Allah S.W.T dan pentingnya mendidik anak anak menjadi anak yg beriman kepada Pencipta… MAHA SUCI ALLAH..

 6. Mudah2an Allah mecucuri rahmatNya ke atas roh ibu ustaz, Amin.. Subhanallah… Ya Allah, kurniakan la sifat2 terpuji, soleh solehah kepada anak2ku supaya mereka dapat berbakti kepada kedua orgtua mereka kelak, Amin….. 

 7. betapa bertuahnya si ibu mendapat anak yang soleh dan berakhlak mulia ini; sungguh menginsafi diriku ini, semoga perbuatan yang baik dan dipuji ini menjadi ikutan para anak termasuklah anak-anakku.

 8. untuk tatapan anak anak  tersayang  semoga mereka  sentiasa membuat persiapan  untuk mati dan setiasa berdoa beristighfar dan menghadiahkan pahala bacaan al quran untuk yang telah mati…..amin

 9. Assalamualaikum. Maafkan sy sekiranya sy tersilap. Saya pernah mendengar sendiri drpd siri kuliah di televisyen ust Abu Hasan Din iaitu abg kpd ust Haron Din. Menurut beliau, ibu beliau meninggal pd mlm jumaat semasa sedang solat sunat tarawih. Bukan pd solat asar spt diceritakan oleh penulis. Harap dibetulkan sekiranya sy tersilap.

 10. Ramai anak-anakhanya menyerahkan bulat-bulat urusan kematian 
  ibubapa  kepada orang-orang kampung atau jamaah masjid untuk menguruskan jenazah mereka, tanpa ingin mengambil peluang terakhir untuk berbakti. sedagkan inilah bakti zahir yang terakhir yang dapat dilakukan, disamping doa dan amalan-amalan baik yang dihadiahkan kepada mereka…

 11. saya bukan anak yg rapat dgn ibu mgkin allah tahu isi hati saya maka ditakdirkan saya yg mmandikan jenazahnya walau anak2 lain lebih rapat dgnnya. syukurnya dapat brbuat bakti yg terakhir buat ibu sedih hati kr saya baru rapat kembali dgn ibu dalam dua tahun sblm dia meninggal smoga allah mncucuri rahmat keatas roh ayah dan ibu dan tempatkan mereka di kalangan roh muslimin muslimat yg soleh & solehah jauhkan mereka dr siksa kubur & api neraka ya allah lapangkn & terangilah kubur mereka shingga hari kiamat nanti ya allah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *