Kisah Beg Tangan Rosmah Bernilah RM1 juta

Beg tangan Birkin adalah beg buatan tangan Hermes dan dinamakan dengan nama seorang pelakon dan penyanyi Jane Birkin. Beg tangan ini menjadil simbol kekayaan kerana harganya yang tinggi dan tidak mampu dimiliki oleh orang awam. Harga bagi sebuah beg adalah diantara US$9,000 (lebih RM25 ribu) hingga US$150,000 (lebih RM450 ribu).

Harganya menjadi lebih mahal bergantung kepada jenis bahan yang digunakan. Beg-beg tangan ini diedarkan ke butik Hermes pada jadual yang tidak berkala dan dalam jumlah yang terhad, ini mencetuskan rebutan dan, secara tidak langsung ia telah menjadi eksklusif. Ia akhirnya menjadi kegilaan ramai, ia dikatakan mempunyai senarai menunggu yang panjang sehingga 6 tahun, dan dikatakan mempunyai senarai menunggu paling lama dalam sejarah.

The Birkin bag is a handmade purse by Hermès and named after actress and singer Jane Birkin. The bag is a symbol of wealth due to its high price and elusiveness to the public. Its prices range from US$9,000 to US$150,000. Costs escalate according to the type of materials. The bags are distributed to Hermès boutiques on unpredictable schedules and in limited quantities, creating scarcity and, intended or unintended, exclusivity. It is highly coveted and, for several years, was reputed for having a waiting list of up to 6 years; the longest wait for any bag in history. (read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Birkin_bag)

Victoria Beckham antara artis antarabangsa yang mempunyai koleksi beg tangan Birkins.

Dan gambar-gambar Rosmah di bawah ialah bersama dengan beg tangan Birkins hadiah daripada Robin Tan, anak lelaki Vincent Tan kepada wanita pertama Malaysia. Dianggarkan setiap beg tangan Birkins berharga US$ 120,000 (lebih RM360 ribu) dan telah dibayar dibawah nama Sports Toto.

Rosmah bersama beg tangan Birkins

Rosmah bersama beg tangan Berkins

Rosmah bersama beg tangan Berkins

Pemimpin-pemimpin PAS telah merancang untuk menaikkan isu koleksi beg tangan Rosmah, yang dipercayai bernilai RM1 juta dan meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat perkara itu.

“Ini bukan satu isu yang remeh. Bagaimana dia mampu memiliki beg-beg yang mahal seperti itu. Mengapa dia dan Najib boleh berbelanja melebihi kemampuannya? Ini adalah isu serius. RM1 juta boleh dibelanjakan dengan baik untuk pembinaan kemudahan-kemudahan di luar bandar, untuk biasiswa dan lain-lain,” menurut Mahfuz.

Source: Pulakdah & M2day

33 thoughts on “Kisah Beg Tangan Rosmah Bernilah RM1 juta

  1. apahal la yg hampa dok sibuk pasal dia..rentikanlah..kubur dia..yg nak kena jawab dia..aka keheynye yg hampa sibuk2..jeles ka?..hahahah

    •  apalah rosmah ni…bli brg semua  mhal2.mesti gna dt rakyat.bantu rakyat kan lg baik.najib pla skrang ni asyik nk ambik hati rakyat konon.pdhal hbskan dt rakyat

  2. dasar melayu…dengki sesama sendiri…camtu ler…busuk ati. kalu nak cakap je la, mintak ler kat sesapa. haram ke halal ke kubur dia. konon nak perjuang rakyat…podah…pejuang tuk diri sendiri je. gila kuasa, nak kaya cepat.

  3. kelakar la…rakyat Malaysia mmg baik hati…mmg la kubur dia..tp tak sedar ke,  beg yg harga ribu2 tu dari poket rakyat sendiri..?duit yg korang keje penat lelah, sampai terpaksa ikat perot nak bayar duit tuisyen anak or beli barang keperluan lain, but at the end, the money simply goes to her luxury bag ONLY…open up your mind lah people..this is not about jealousy or busy body, kalau duit tu hasil duit dia sendiri, who cares…

    •  viva_blue … buka mindalah sikit… dia beli beg tu pun hasil penat lelah die jugak… aku pun makan gaji.. orang biasa2 jer.. boleh jer aku cari duit beli beg ribu2.. yang penting takyah kata susah awak tu salah rosmah.. susah awak tu sbb tak pandai cari duit sendiri.. salah sendiri takyah lahnak cari kesilapan orang.. byk ilmu kat luar tu utk jadi kaya dan berjaya tanpa menjatuhkan org.. kalau nak dapat duit senang.. fikiran kenalah positif.. Allah punya rezeki tak luaklah.. cuma awak je yang tak tau nak cari kat ane……

      • A pessimist like u wahai EN KAYA BERJAYA  will said things like that..for your info, i am so much able to buy mostly everything..but in this case, bukan pasal nak jatuhkan sesapa or tak pandai cari rezeki sendiri, but this is about responsibility of leaders towards rakyat.. u tell me, how many of malaysian still living in poverty..?in this country..?or u dont know at all..? poor you.. i dont bother what kind of bag she is using, but i do bother about nasib rakyat malaysia yang masih lagi dalam kesusahan..takde sapa nak jatuhkan sapa wahai en. kaya lagi berjaya2… kalau kaya sekali pun, tapi tanggungjawab sebagai pemimpin mengikut Al-quran dan sunnah tak di laksanakan, tak perlu la nak cerita lebih2…apa2 pun, tahniah lah wahai en kaya berjaya2 sebab boleh beli beg ribu riban…tapi lagi best kalau u sponsor rumah anak yatim or tolong org2 yang lagi memerlukan.. lagi berkat..renung2kan dan selamat beramal… :)

      • A pessimist like u wahai EN KAYA BERJAYA  will said things like that..for your info, i am so much able to buy mostly everything..but in this case, bukan pasal nak jatuhkan sesapa or tak pandai cari rezeki sendiri, but this is about responsibility of leaders towards rakyat.. u tell me, how many of malaysian still living in poverty..?in this country..?or u dont know at all..? poor you.. i dont bother what kind of bag she is using, but i do bother about nasib rakyat malaysia yang masih lagi dalam kesusahan..takde sapa nak jatuhkan sapa wahai en. kaya lagi berjaya2… kalau kaya sekali pun, tapi tanggungjawab sebagai pemimpin mengikut Al-quran dan sunnah tak di laksanakan, tak perlu la nak cerita lebih2…apa2 pun, tahniah lah wahai en kaya berjaya2 sebab boleh beli beg ribu riban…tapi lagi best kalau u sponsor rumah anak yatim or tolong org2 yang lagi memerlukan.. lagi berkat..renung2kan dan selamat beramal… :)

      • A pessimist like u wahai EN KAYA BERJAYA  will said things like that..for your info, i am so much able to buy mostly everything..but in this case, bukan pasal nak jatuhkan sesapa or tak pandai cari rezeki sendiri, but this is about responsibility of leaders towards rakyat.. u tell me, how many of malaysian still living in poverty..?in this country..?or u dont know at all..? poor you.. i dont bother what kind of bag she is using, but i do bother about nasib rakyat malaysia yang masih lagi dalam kesusahan..takde sapa nak jatuhkan sapa wahai en. kaya lagi berjaya2… kalau kaya sekali pun, tapi tanggungjawab sebagai pemimpin mengikut Al-quran dan sunnah tak di laksanakan, tak perlu la nak cerita lebih2…apa2 pun, tahniah lah wahai en kaya berjaya2 sebab boleh beli beg ribu riban…tapi lagi best kalau u sponsor rumah anak yatim or tolong org2 yang lagi memerlukan.. lagi berkat..renung2kan dan selamat beramal… :)

      • A pessimist like u wahai EN KAYA BERJAYA  will said things like that..for your info, i am so much able to buy mostly everything..but in this case, bukan pasal nak jatuhkan sesapa or tak pandai cari rezeki sendiri, but this is about responsibility of leaders towards rakyat.. u tell me, how many of malaysian still living in poverty..?in this country..?or u dont know at all..? poor you.. i dont bother what kind of bag she is using, but i do bother about nasib rakyat malaysia yang masih lagi dalam kesusahan..takde sapa nak jatuhkan sapa wahai en. kaya lagi berjaya2… kalau kaya sekali pun, tapi tanggungjawab sebagai pemimpin mengikut Al-quran dan sunnah tak di laksanakan, tak perlu la nak cerita lebih2…apa2 pun, tahniah lah wahai en kaya berjaya2 sebab boleh beli beg ribu riban…tapi lagi best kalau u sponsor rumah anak yatim or tolong org2 yang lagi memerlukan.. lagi berkat..renung2kan dan selamat beramal… :)

      • A pessimist like u wahai EN KAYA BERJAYA  will said things like that..for your info, i am so much able to buy mostly everything..but in this case, bukan pasal nak jatuhkan sesapa or tak pandai cari rezeki sendiri, but this is about responsibility of leaders towards rakyat.. u tell me, how many of malaysian still living in poverty..?in this country..?or u dont know at all..? poor you.. i dont bother what kind of bag she is using, but i do bother about nasib rakyat malaysia yang masih lagi dalam kesusahan..takde sapa nak jatuhkan sapa wahai en. kaya lagi berjaya2… kalau kaya sekali pun, tapi tanggungjawab sebagai pemimpin mengikut Al-quran dan sunnah tak di laksanakan, tak perlu la nak cerita lebih2…apa2 pun, tahniah lah wahai en kaya berjaya2 sebab boleh beli beg ribu riban…tapi lagi best kalau u sponsor rumah anak yatim or tolong org2 yang lagi memerlukan.. lagi berkat..renung2kan dan selamat beramal… :)

      • BTW, en Kaya lagi berjaya2, if the bag is the ticket directly go to heaven, i will buy one for you.. n you don’t have work harder just to have the bag.. :)

      • BTW, en Kaya lagi berjaya2, if the bag is the ticket directly go to heaven, i will buy one for you.. n you don’t have work harder just to have the bag.. :)

      • BTW, en Kaya lagi berjaya2, if the bag is the ticket directly go to heaven, i will buy one for you.. n you don’t have work harder just to have the bag.. :)

      • ini bukan sikap org yg zuhud. Ini sbhgn dari sikap org islam apatah lagi patut ada pada pemimpin. Kalu beg diberi hadiah berharga ratusan raibu dari family Vincent Tan, amatlah aku musykil.

        kalau dia corpoarte laeders/busineess owner, pressure nya kurang sikit. Tapi bagi bagi org islam, aku tak setju.

  4. ini bukan masalah dengki atau jelous. Pemimpin negara sebenarnya tidak boleh menunjukkan nafsunya yg boros dan suka berbelanja mahal. Mereka sepatutnya ingat rakyat yg miskin,Kalau pun duitnya sendiri sekalipun dia tidak boleh memberi contoh begitu kepada rakyatnya. Itulah sepatutnya. Pemimpin seperti ini sebenarnya telah banyak jatuh dalam dunia sebelum ini contohnya Imelda marcos.Ini adalah contoh pemimpin yg angkuh tak wajib disokong. Orang-orang yg beriman, tanya iman anda adakah wajib menyokong pemimpin seperti ini. Allah telah memberi petunjuk mana satu pemimpin yg betul dan salah, adakah pemimpin seperti ini akan bersama orang beriman diAkhirat nanti!
    Tanyalah Iman masing-masing, yang penting jangan membuat keputusan ikut nafsu sendiri kerana Allah telah beri peringatan!!

  5. ini bukan masalah dengki atau jelous. Pemimpin negara sebenarnya tidak boleh menunjukkan nafsunya yg boros dan suka berbelanja mahal. Mereka sepatutnya ingat rakyat yg miskin,Kalau pun duitnya sendiri sekalipun dia tidak boleh memberi contoh begitu kepada rakyatnya. Itulah sepatutnya. Pemimpin seperti ini sebenarnya telah banyak jatuh dalam dunia sebelum ini contohnya Imelda marcos.Ini adalah contoh pemimpin yg angkuh tak wajib disokong. Orang-orang yg beriman, tanya iman anda adakah wajib menyokong pemimpin seperti ini. Allah telah memberi petunjuk mana satu pemimpin yg betul dan salah, adakah pemimpin seperti ini akan bersama orang beriman diAkhirat nanti!
    Tanyalah Iman masing-masing, yang penting jangan membuat keputusan ikut nafsu sendiri kerana Allah telah beri peringatan!!

  6. ini bukan masalah dengki atau jelous. Pemimpin negara sebenarnya tidak boleh menunjukkan nafsunya yg boros dan suka berbelanja mahal. Mereka sepatutnya ingat rakyat yg miskin,Kalau pun duitnya sendiri sekalipun dia tidak boleh memberi contoh begitu kepada rakyatnya. Itulah sepatutnya. Pemimpin seperti ini sebenarnya telah banyak jatuh dalam dunia sebelum ini contohnya Imelda marcos.Ini adalah contoh pemimpin yg angkuh tak wajib disokong. Orang-orang yg beriman, tanya iman anda adakah wajib menyokong pemimpin seperti ini. Allah telah memberi petunjuk mana satu pemimpin yg betul dan salah, adakah pemimpin seperti ini akan bersama orang beriman diAkhirat nanti!
    Tanyalah Iman masing-masing, yang penting jangan membuat keputusan ikut nafsu sendiri kerana Allah telah beri peringatan!!

  7. ini bukan masalah dengki atau jelous. Pemimpin negara sebenarnya tidak boleh menunjukkan nafsunya yg boros dan suka berbelanja mahal. Mereka sepatutnya ingat rakyat yg miskin,Kalau pun duitnya sendiri sekalipun dia tidak boleh memberi contoh begitu kepada rakyatnya. Itulah sepatutnya. Pemimpin seperti ini sebenarnya telah banyak jatuh dalam dunia sebelum ini contohnya Imelda marcos.Ini adalah contoh pemimpin yg angkuh tak wajib disokong. Orang-orang yg beriman, tanya iman anda adakah wajib menyokong pemimpin seperti ini. Allah telah memberi petunjuk mana satu pemimpin yg betul dan salah, adakah pemimpin seperti ini akan bersama orang beriman diAkhirat nanti!
    Tanyalah Iman masing-masing, yang penting jangan membuat keputusan ikut nafsu sendiri kerana Allah telah beri peringatan!!

  8. ini bukan masalah dengki atau jelous. Pemimpin negara sebenarnya tidak boleh menunjukkan nafsunya yg boros dan suka berbelanja mahal. Mereka sepatutnya ingat rakyat yg miskin,Kalau pun duitnya sendiri sekalipun dia tidak boleh memberi contoh begitu kepada rakyatnya. Itulah sepatutnya. Pemimpin seperti ini sebenarnya telah banyak jatuh dalam dunia sebelum ini contohnya Imelda marcos.Ini adalah contoh pemimpin yg angkuh tak wajib disokong. Orang-orang yg beriman, tanya iman anda adakah wajib menyokong pemimpin seperti ini. Allah telah memberi petunjuk mana satu pemimpin yg betul dan salah, adakah pemimpin seperti ini akan bersama orang beriman diAkhirat nanti!
    Tanyalah Iman masing-masing, yang penting jangan membuat keputusan ikut nafsu sendiri kerana Allah telah beri peringatan!!

    • Ha ha ha…kita kena suroh Hermes buat tudung Hermes Birkin la kot…baru Ro$maH tu paki tudung …tu pun nampak jamboollll dia hahhhhhaaaa…
      Ala hai MalaYsia Kita lepas KJ kaki RM…la ni kita betui betui kaki RM….

    • eee………murahnyaaaaaaaaaaaaaa………..kalau akak beli bag tu 5 bijik, nampaknya akak dah tak ada tempat berteduh (harga rumah akak + renovation). RM200k. Nampaknya harga bag ni sama dgn harga renovation rumah akak. Kaka Imelda Mansor memang ada kelas tersendiri.  rumah akak ni pun nak bayar loannya sampai 30 tahun. teruk jugak nak membayarnya… Bik Mama boleh beli bag jer…

      Selamat berbangga dan salah guna kuasa. No vote for u during this GE.

  9. Pingback: Kini, Beg Tangan Rosmah Pula Bernilai RM1 Juta ! « maidoali.wordpress.com

  10. for my opinion,this kind of thing is not even valid to be taken seriously..yalah,even doctors of philosophy can earn up to rm20k++ a month, inikan lg the individu yg memerintah sesebuah negara..let them enjoy their hard earned money..nant kalo kta berpeluang menjadi PM in the  future, we also can buy bags worth millions or donate all your hard earned money to charity and never ever ever pamper your own self with your own hard earned money..sarcastically saying, yalah, we all blajar tinggi2 and kerja hbat2 just to donate it all to charity kannnn??we are not the ones who has to think about the nations problem to the point of balding k, so just let it be…

  11. Kalau sebelum ni ada seorang lelaki tu buat planning tackle anak pompuan bakal PM sampai jadi bini dia sebagai batu loncatan politik success sampai jadi Ketua Pemuda, kira2 okey juga lah dari yang seorang pompuan kampung ni sanggup tinggal laki/suami lama dia yg tak ada apa semata2 “kononnya” cinta sejati dengan anak bekas PM ke2  kerana dia dah tahu yg dia ada peluang jadi “First Lady” of Malaysia…mana nak letak Pemaisuri Agung tak tau lak…
      

  12. sedih laa korang ni….. AKU NAK TANYA… KENAPA KALAU ROSMAH BELI BEG TUH MESTI KECOH2…. KORANG TAU TAK SITI NURHALIZA PUN ADA, ROSSA DARI INDONESIA PUN ADA, RABECCA NUR ISLAM DAN NATASHA HUDSON PUN ADA… TAK KECOH PUN.. DAH TENTU DIA MAMPU…..DIA BELI LAA… BUKAN 1 JUTA YER BEG TUH…. HARAKAH JGN NAK MEMANDAI… BEG TUH PALING MAHAL 180RIBU SAHAJA…. DAN KENAPA KORANG TAK NAK BISING SITI NURHALIZA PAKAI BERKIN DAN BELI JAM TANGAN YG HARGA RM 120 RIBU…. TAK BISING… APE LAA PEMIKIRAN KOLOT SGT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>