Demi Glamor Rosmah Sanggup Hina Islam

Posted on the October 21st, 2010 under Politik by Kak Ros Mah

SHAH ALAM 21 Okt – Dalam usaha merebut perniagaan global dalam bidang fesyen Islam, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor didakwa memperdagangkan agama dan tidak memperdulikan batasan syarak demi mengapai julukan ‘jaguh busana Islam’.

Keadaan ini terserlah apabila beliau sebagai Penaung Festival Busana Muslim menghadiri pertunjukkan fesyen bagi memperagakan pakaian Islam di Monte Carlo, Monaco Ogos lalu bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tetapi bukan nilai budaya kesederhanaan agama yang ditonjolkan tetapi pendedahan aurat yang jengkel dan menjelekkan.

Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (Bippa) Parti Keadilan Rakyat, Dr Muhammad Nur Manuty berkata Rosmah terpengaruh dengan pendekatan apologetik apabila berdepan dengan isu pakaian cara Islam.

“Rosmah apologetik apabila cuba memperkenalkan fesyen islam di dunia Barat. Baginya kalau Barat ada fesyen, Islam pun ada fesyennya tersendiri. Justeru itu beliau gagal memahami apa yang dilakukan tanpa merujuk kepada pakar agana dan syariah apakah batasan sesuatu itu sehingga boleh membawa kepada perbuatan menghina Islam.

“Malah dalam usaha hendak mempromosi agendanya Islam di gunakan seweang-wenangnya,” tegas Dr Muhammad  ketika dihubungi Suara Keadilan.

Beberapa keping gambar yang diambil semasa pertunjukan fesyen tersebut telah dipaparkan dalam blog dan laman web yang mempamerkan wanita Barat memakai apa yang dianggap busana Islam tetapi tidak langsung mencerminkan keadaaan sebenar.

Malah seorang peragawati memakai gaun panjang yang jarang dengan logo bertulisan Arab di dada dengan nama Nabi Muhammad SAW dalam posisi terbalik.

Pertunjukan fesyen yang dinamakan ‘Islamic Fashion Festival (IFF) Gala Dinner and Fashion Show’ diadakan di Monaco Sporting Club, Monte Carlo pada 10 Ogos lalu yang turut di hadiri Prince Albert II, penguasa Prinsipaliti Monaco.

Sejak dimulakan pada 2006, IFF telah mengadakan pertunjukan di Jakarta, Dubai, Abu Dhabi dan New York dengan memperagakan hasil karya fesyen lebih 200 pereka.

 

Source: Suara Keadilan


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Sazperak90

  Salam..
  dari segi mana le Islamnya program haprak ni..
  sedih nengoknye apabila org sendiri memperlekehkan agama sendiri..
  bukannya tak tahu pasal Islam..
  ini perkara basic mendedahkan aurat haram..
  lebih2 lagi macam ni.. dahlah dedahkan aurat pastu ditambahkan lagi dgn kesenian Islam..
  bukan ke nampak menghina??…
  Astaghrfirrullah…

 • Fuishean

  maybe dok ti bacer jawiiii….kut???

 • Fuishean

  maybe dok ti bacer jawiiii….kut???

 • Mazlanmatzin

  agama islam diketepikan….Astarfirullahhalazim..

 • yumi khaimie90

  sedihnya aq ngn pemmpin kita sendr yg menyokong…
  sedih btl…
  sdarlah wahai pemmpn yg mulia…islm bkn agama mainan..

 • babamelaka

  ASSALAMMUALAIKUM…apa nak diherankan dengan pempuan ni…kalau menjerit dari puncak gunung sekalipun meminta dia bertaubat…belum tentu dia dengar pun…kehidupannya disaluti glamour…itulah yg dicari selama ini..hajatnya tercapai…PM dibawah…dia diatas…PM kena pulas telinga…FLOM lebih berkuasa dpd PM…..maka 1Malaysia ke…1Malaya ke…1UMNO ke..akan hancur lebur…agaknya PM masih tak cukup menteri kabinet ke…kakitangan kerajaan tak pandai buat kerja ke…..sang pengarah dan sang pengurus tak reti kerja ke..sampaikan si serati ni nak ambil alih semua kerja….aduuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhh…sedih…sedih….

 • Asli

  mcm mn ini blh berlaku kpd pemimoin islam kita..
  sdgkn sdh bnyk amaran yg ditnjukkn kpd kita..
  tsunami,gunung brapi dan lain2 lagi..
  insaflah..Allah masih lagi mmberi kita semua pluang untk brubah..
  percayala..

 • Lame

  ini terlalu jauh dari islamic fashion. ini adalah fashion jahiliah. rosmah, tolong jangan tunjukkan kebodohan puan sri tntang Islam